News

De smid op bezoek bij de kleuterafdeling

“Wat zou er aan de hand zijn?”
Op 28 september in de vroege ochtend zagen mensen flink wat rook boven het kleuterplein uitkomen. Gelukkig was het geen brand, maar de rook van de “draak”. Félo, de smid kwam ook dit jaar weer het vuur opstoken om daarna: “het ijzer te smeden als het heet is”. De kleuters en de 3e klassers, die zich dit jaar met ambachten bezighouden, zaten en stonden geboeid naar het werk van de smid te kijken. De kinderen mochten vragen stellen en er kwam van alles voorbij:
“Heb je je handen weleens gebrand? “Kun je ook hoeven maken?” “Waar heb je dat geleerd?” “Kun je een zwaard maken?” “Waarom staat er een emmer water?” “Heb je die andere dingen zelf gemaakt?” Dit was gereedschap wat aan de zijkant hing van de veldsmidse, waarop Félo werkt. 
 
Sommigen viel het klinken en dansen van de hamer op, anderen zagen dat de rook zo mooi kringelde (de geur kon niemand ontgaan!) en weer anderen konden zich de sterrenregen herinneren, die ontstaat als er ijzer verbrandt. 
 
Iedere klas kreeg van Félo een ter plekke gesmeed cadeau.
De 3e klassen kregen een vuurhaak, waaraan alle technieken van het smeden te zien zijn. En hij had meerdere ijzers in het vuur: voor de kleuterklassen was er een ander soort haak, omdat zij immers vorig jaar al een vuurhaak hadden gekregen. 
 
Als dank voor de enthousiast vertellende Félo zong elke klas een lied over een smid of over Michaël en het leuke was: elke klas zong een ander lied, er was er geen een hetzelfde! Félo vindt het fantastisch om te smeden en is onder de indruk van de aandacht en reacties van de kinderen. We weten nu al dat hij weer mag komen volgend jaar, dus hou de “draak” in de gaten rond Michaëlsfeest 2018!
 
Marjanne de Boer