
Kleine taartjes
Ongeveer 24 stuks. Oven voorverwarmen op 175°. Heel feestelijk, echt een smulhapje! Met klein fruit gegarneerd.
Ingrediënten bodem
- 150 gram roomboter
- 250 gram volkoren (spelt)meel
- 30 gram kokosbloesemsuiker
- 50 gram dadels gepureerd (evt. zachtgekookt met heel klein bodempje water)
- Mespunt zout
- 1 ei
Ter variatie kan een deel van het meel vervangen worden door gemalen noten, sesamzaad of ander meelsoort.
Meng alle ingrediënten en snijd de boter tot kleine blokjes. Kneed het deeg tot een bal, als het te droog is kun je een klein beetje (haver)melk toevoegen. Leg het deeg minstens 15 minuten te rusten in de koelkast, in folie verpakt. Je kunt dit ook al enkele dagen van tevoren maken en in de koelkast bewaren.
Verdeel het deeg in het aantal gewenste taartjes. Rol een balletje en druk die een beetje plat op de bakplaat, druk het midden verder in vorm met de vingertoppen de randjes, niet te dun, dan breekt het snel.
Bak de koekbodems op 175° gedurende ongeveer 20 minuten.
Eenmaal gebakken zijn ze in een goed gesloten trommel nog een week goed te bewaren.
Vulling
Ik geef hier een suggestie, het staat een ieder natuurlijk vrij om de heerlijkste vullingen te creëren met slagroom, gezoete roomkaas of chocolademousse (om maar iets te noemen…)! Als het maar een dikke substantie is die met een slagroomspuit in de taartjes gespoten kan worden.
Ingrediënten banketbakkersroom
- 200 ml slagroom
- 300 ml (haver)melk
- 6 eierdooiers
- 100 gr rijststroop
- 25 gr maïzena
- Vanille (poeder of bourbon)
Bereiding
- Meng de eierdooiers in een kom met de rijststroop en maïzena.
- Breng de melk en de slagroom in een pan voorzichtig tegen de kook aan en zet het vuur uit.
- Doe nu beetje bij beetje het eiermengsel erbij, nooit stoppen met roeren! Zet vervolgens het vuur weer laag aan.
- Roer ongeveer 5 minuten door. Dan de banketbakkersroom overgieten in een schaal. Bedek deze met folie en laat afkoelen (in koud water).
Vulling Hangop
- Doe romige (Griekse) yoghurt in een kaasdoek of stoffen zakdoek.
- Knoop de hoeken bij elkaar en steek er een pollepel door, hang dit boven een pan of hoge bak, zodat het de bodem niet raakt. Laat een nacht uitlekken.
- De dikke yoghurt kan nu op smaak en kleur gebracht worden met blauwe bessen, frambozen, vanille, kokosbloesemsuiker of een heerlijke jam.