GoedZoet

Wij willen samen bouwen…
Aan een goede gezondheid, een sterk lichaam en heldere denkkracht!
Op deze pagina’s willen wij graag inspireren tot lekkere én gezonde traktaties.
Heb je een lekker recept van een traktatie stuur het ons op met foto.
Voor een gezonde traktatie willen we uitgaan van de volgende punten:
– Houd de traktatie klein
– Wees matig met (alternatieve) suiker
– Gebruik geen snoep of kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen

Voor wie meer wil lezen over voeding:
www.roosgoesgreen.nl
www.voedzo.nl
www.dehormoonfactor.nl/spoedcursus-suikervrij-eten
www.nrc.nl/nieuws/2016/09/09/geef-kind-geen-zoete-dranken

ZOETIGHEID
Suiker, er is veel om te doen. Het maakt ons voedsel zoet en daar houden we van. Is er aan de ene kant geen ontkomen meer aan (suiker zit in héél veel producten), aan de andere kant klinken er steeds meer geluiden over de negatieve gevolgen van suiker. Alternatieven te over, er zijn vele soorten suikers op de markt en er blijven nieuwe bijkomen.

Bijna alle zoetmiddelen hebben invloed op de bloedsuikerspiegel en de smaakontwikkeling. En ook op het gebit! Al is in dit laatste geval niet alleen de zoetigheid zelf de boosdoener, maar het aantal keren per dag dat de tanden in aanraking komen met eten. Liever de peer in één keer opeten dan ieder kwartier een partje.

Jonge kinderen hebben een aangeboren voorkeur voor zoet. De andere smaken zullen beetje bij beetje aangeleerd worden, dit is een proces van jaren. Om een smaak te leren kennen en te ‘lusten’ moet een kind het minstens 10 keer aangeboden hebben gekregen, dus geef niet op!

Hoe meer iemand zoet eet, hoe moeilijker het is om andere smaken te onderscheiden. Daarbij treedt er al gauw gewenning op, voor dezelfde smaaksensatie is er een grotere hoeveelheid suiker nodig.

Volwaardige producten met vezels helpen om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden, de energieafgifte is regelmatig en duurt langer, dit komt de concentratie, de leerprestaties en het kinderspel ten goede.Gedroogde vruchten zijn erg zoet, maar hebben al hun vezels behouden, dit geeft een gevoel van verzadiging. Ook eiwitrijke producten vertragen de opname van suikers, doe je de appel door de yoghurt dan kun je er langer op teren dan wanneer je het appeltje alleen eet.Bij witmeelproducten zijn de vezels uit de voeding gehaald, de koolhydraten die overblijven zet het lichaam om in suikers, hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel met een vaartje, om vervolgens net zo hard weer te dalen. Gevolg is een slaperig of trillerig gevoel. Suiker dat in water is opgelost wordt ook snel opgenomen. Dus liever een appel (vezels!) met een glas water dan een glaasje appelsap.

Hoe ben jij er aan toe rond een uurtje of vier?
Ikzelf was een enorme broodeter, volkoren, croissantje of beschuiten, heerlijk! Maar rond een uur of vier was ik vaak niet meer te houden (‘pas op jongens, aan de kant, mama heeft honger’), enorme onrust in het lijf, trillen en móeten eten. Door in de loop van de tijd ons eetpatroon aan te passen verbruiken we nu een brood per week in plaats van per dag. En die dip om vier uur is er niet meer. Ik kan rustig door-dieselen van ontbijt naar lunch en van lunch naar avondeten. Op dagen dat ik ongezonder eet met meer suiker of witmeelproducten, krijg ik de rekening ’s avonds gepresenteerd, het is dan moeilijk om in een diepe slaap te zinken.

Haver is een hele gezonde als het gaat om goede energie. Al in vroege tijden werd het aangewend als geneeskrachtige voeding voor ‘zenuwzwakte’ of bij mensen die moesten herstellen. De trekpaarden die vroeger het zware werk deden kregen haver. (Kent u de druppels van dr. Vogel bij onrust? Avena sativa. Dit is de Latijnse naam voor de haver die we hier gebruiken!)
De plant heeft ragfijne wortels die tot twee en een halve meter diep in de aarde reiken om bij water te komen. De haverkorrels, verwerkt tot havervlokken, nemen tijdens het klaarmaken veel vocht op, dit bevordert een goede darmwerking. Een bordje havermout geeft lange verzadiging en verwarmt het gestel. Als ontbijt geeft het gezonde energie om aan de dag te beginnen. Als pap of door de yoghurt, gezoet met gedroogde vruchten, een snufje kaneel erdoor, stukjes appel erin meekoken, of een klontje boter en wat ahornsiroop, voor ieder wat wils.

Zoals hierboven beschreven gaat het over méér dan suiker alleen. Het gaat erover dat we alles wat de plant te bieden heeft gebruiken. Juist ook de vezels, vitaminen en mineralen. Bij rietsuiker of bietsuiker is de plant zó bewerkt dat er weinig anders overblijft dan de pure suikerkorrel. Ook agavesiroop, dadelstroop of rijststroop zijn geraffineerd, het zoet is uit de vrucht gehaald.

Willen we onze kinderen écht leren proeven, dan bieden we ze matig suiker.
Willen we onze kinderen helpen een gezond huis op te bouwen dan geven we hen stevige bouwstenen.
Willen we onze kinderen leren om zich aangenaam te voelen in hun eigen lichaam, dan kunnen we hen helpen met de voeding die we bieden.

En voor de verjaardag? Daar hoort natuurlijk iets lekkers bij!
Een lekker hapje draagt bij aan de feestvreugde, het is bijzonder om je geboortedag te vieren.
Rondom een jarig kind schijnt altijd het zonnetje. Heb je behoefte aan leuke recepten, kijk dan hier.