Peuters

Peuterklassen

(De vrije Speelklas)

De Vrijespeelklas geeft peuters vanaf 2 ½ jaar de mogelijkheid om in een harmonieuze en omhullende omgeving met leeftijdgenootjes te spelen en te leren. De antroposofie is de grondslag van waaruit de leidsters handelen. Antroposofie betekent letterlijk wijsheid omtrent de mens. Rudolf Steiner, de grondlegger van de antroposofie, vond het belangrijk dat elk individu de mogelijkheid krijgt zich te ontplooien. Bij kinderen is hierin het vrij ontwikkelen van voelen, denken en willen van het grootste belang. Net zoals op de vrijeschool begeleiden de peuterleidsters de peuters hierin, opdat deze drie vermogens een harmonieuze en creatieve basis vormen in de volwassenheid. Respect voor mens en natuur wordt in alle facetten en handelingen in de klasjes tot uitdrukking gebracht. Er wordt met name met natuurlijke materialen gewerkt. In de klasjes heerst een duidelijk dag-, week- en jaarritme.

Een speelochtend bij de Vrije Speelklas is van 8.45u (inloop vanaf 8.30u) tot 12.15u.
De kinderen spelen bij ons twee of drie ochtenden per week in een klasje met maximaal 15 peuters. Er is altijd een gediplomeerd leidster en een vrijwilliger bij de kinderen.
De inrichting van het klasje is omhullend en huiselijk. Het eten en drinken is van biologische kwaliteit.

De ochtend volgt een ritme van spelen en rusten. In de ochtendkring wordt de dag samen met de vaders en moeders geopend met een liedje of een versje. Daarna gaan de ouders naar huis en volgt een ochtendbegin in het teken van het seizoen. Dan is het tijd voor een activiteit zoals broodjes bakken, schilderen of knutselen. Er volgt vrij spel, er wordt fruit gegeten, opgeruimd en aan tafel (zelfgebakken) brood gegeten.
Als het weer het toelaat, spelen we aan het eind van de ochtend buiten in onze prachtige tuin. Er worden gedurende de speelochtend veel liedjes gezongen, (vinger-) spelletjes gedaan en mooie korte verhalen verteld.

Contact Information
De Vrije School Den Haag
Stay in Touch