Gevuld speculaas

Gevuld speculaas

De decembermaand staat voor de deur. Tijd voor GoedZoet decemberlekkers! Deze gevulde speculaas is geweldig!

 

Benodigdheden

Voor de amandelspijs

◦       200 gram gemalen blanke amandelen of amandelmeel

◦       175 gram dadels, ontpit en geweekt in heet water

◦       sap van een halve citroen

◦       rasp van een halve citroen

 

Voor de speculaas

◦       300 gram speltmeel

◦       50 gram kokosbloesemsuiker

◦       125 gram kokosolie of ongezouten roomboter

◦       30 gram speculaaskruiden

◦       2 theelepels vanillepoeder

◦       100 ml water

◦       2 theelepels kaneel

◦       1 kleine eetlepel wijnsteenbakpoeder

◦       een paar losse amandelen

 

Bereiding

Aamandelspijs

Deze kun je al een paar dagen van tevoren maken, als je wil. De smaak wordt er alleen maar intenser van.

  1. Doe de gemalen amandelen (of amandelmeel) bij de geweekte dadels en voeg de citroenrasp en citroensap toe.
  2. Kneed met je handen zodat het een mooi glad geheel is. Je kunt het ook in de keukenmachine doen maar dadels plakken vaak tegen de wand aan, dus met de handen kneden is veelal effectiever.
  3. Rol het geheel tot een worstvorm en doe er folie omheen en leg in de koelkast.

 

Speculaas

  1. Neem een grote kom. Meng hierin meel, kokosbloesemsuiker, speculaaskruiden, kaneel, vanillepoeder en wijnsteenbakpoeder.;
  2. Smelt in een apart kommetje de kokosolie of roomboter. Doe dit dan bij de droge ingrediënten, samen met het water;
  3. Kneed het deeg totdat een mooie gladde eenheid ontstaat;
  4. Verdeel het deeg in 2 stukken en maak hiervan 2 gelijke plakken van ongeveer 2 cm dik. Deze plakken mogen los van elkaar even 15 minuten in de oven;
  5. Haal de spijs uit de koelkast;
  6. Haal de twee plakken speculaas uit de oven en verdeel de amandelspijs over één plak. Druk goed aan tussen de vingers en leg voorzichtig op het speculaas. Leg dan heel voorzichtig de andere plak speculaas bovenop de plak met het spijs en druk hier wat halve amandelen in;
  7. Bestrijk de bovenkant nog met wat losgeklopt ei voor een mooi glimmend resultaat.
  8. Bak nog even in de oven tot het mooi goudbruin is (nog eens ca. 20 minuten).