Achtergrondinformatie zonnepanelen

Informatie over de installatie en de aanbesteding

Wij realiseren ons dat een dergelijke investering altijd vragen oproept. Kon het niet goedkoper? Is het wel verstandig dat een school hierin investeert? Waarom hebben ze niet voor panelen van een andere fabrikant gekozen, enz.  Daarom geven wij u hier graag wat meer achtergrondinformatie over de installatie die de school heeft aangeschaft.

Hieronder vindt u informatie over de bedrijven waar de school mee samenwerkt, over de manier waarop de aanbesteding heeft plaatsgevonden en enkele technische gegevens over de installatie zelf.

Wij kopen al jaren onze stroom collectief in via Stroom voor Scholen. Daardoor hebben we een heel voordelige stroomprijs betaald. De leverancier hierachter is DVEP. Zij hebben een programma waarbij zij scholen helpen de omschakeling naar zonnepanelen te maken door praktisch gratis studies te verrichten naar de haalbaarheid van dergelijke installaties. Nadat ons dak geschikt bleek, is er een Europese aanbesteding gedaan waarbij drie partijen een offerte hebben uitgebracht. Daarbij zijn partijen uitgenodigd die voldeden aan een aantal kwaliteitseisen t.a.v. gebruikte materialen en bedrijfsvoering. Er is op grond van die offertes gekozen om de installatie te laten uitvoeren door het bedrijf Atama.

Zowel de uitgevoerde studie als de offertes zijn vervolgens door een onafhankelijk technisch adviesbureau onderworpen aan een second opinion. De conclusie daaruit was dat de studie degelijk is uitgevoerd en dat de gekozen offerte inderdaad betrouwbaar, degelijk en correct geprijsd is.

Op grond daarvan heeft de Raad van Toezicht van de Stichting Vrijescholen Zuidwest Nederland groen licht gegeven voor deze investering.

De installatie bestaat uit 210 fotovoltage cellen met een totaal vermogen van 55.650 Wp. Deze worden in twee groepen geplaatst op het dak van de gymzaal en van de lokalen van de tweede klassen. De investering voor de installatie is ruim €69.000 euro waarbij we bovendien 25 jaar garantie hebben op de panelen en 20 jaar op de omvormers (die zetten de stroom van de panelen om in stroom die op het stroomnet kan worden aangesloten). Naast deze investering moeten we nog een extra investering doen van €15.000 in het geschikt maken van ons dak. Dat heeft daarmee wel ook meteen weer een goede nieuwe dakbedekking!

Door deze investering besparen we jaarlijks ongeveer €6000 aan energielasten (bij het huidige prijspeil voor stroom). De totale terugverdientijd ligt daarmee op ongeveer 14 jaar (zonder rentekosten).

Wenst u meer informatie stuur dan een email naar basisschool@devrijeschooldenhaag.nl